Share this page:

JAZZ IN.PROGRESS FESTIVAL: ΤΡΗΜΕΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΏΝ ΤΖΑΖ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πιστό και αυτή τη φορά στο ραντεβού του με το τζαζόφιλο -κι όχι μόνο- κοινό της Κρήτης, το Jazz in Progress Festival επέστρεψε και πάλι στην καλοκαιρινή του εκδοχή και προσέφερε στο κοινό του πέντε εξαιρετικές συναυλίες που με τις αντιθέσεις και τη διαφορετικότητα τους απέδειξαν το άνοιγμα και το δημιουργικό εύρος των σχημάτων της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Όντας αναμφίβολα ενα από τα πιο σοβαρά Περιφερειακά Τζαζ Φεστιβάλ της χώρας, το Φεστιβάλ του Ηρακλείου συνεχίζει στο δρόμο που από την αρχή ακολούθησε: το να αναδεικνύει τις τάσεις και την πρόοδο που συνεχώς συντελείται στην ελληνική τζαζ μουσική κοινότητα.Το όραμα της Χρυσάννας Καρέλη για μια διοργάνωση που δεν θα σταματά να εκπλήσσει μουσικά και να φέρνει στο κοινό του Ηρακλείου σχήματα που δεν έχει την ευκαιρία να απολαύσει, γινεται πράξη και έτσι για μια ακόμη φορά το αίθριο του ΠολΙτιστικού Συνεδριακού Κέντρου της πόλης, γέμισε ήχους και εικόνες μαγικές.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων άνοιξε ο “παγκόσμιος” δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος με το κουαρτέτο του. Σχήμα που την τελευταία οκταετία που υφίσταται, έχει ξεχωρίσει με τα δυο άλμπουμ και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που προτείνει, το Sokratis Sinopoulos Quartet παρέσυρε το κοινό σε ένα μυσταγωγικό ταξίδι, παίζοντας συνθέσεις και από τα δυο του άλμπουμ “Metamodal” & “Eight Winds”. Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε δυο ντουέτα. Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή ο “δικός μας” Γιώργος Ταμπάκης και η βραβευμένη Γερμανίδα κλαρινετίστρια Rebecca Trescher. Οι δυο μουσικοί οι οποίοι λόγω κορονοϊού είχαν τρια χρόνια να παίξουν ζωντανά, παρουσίασαν ως επί το πλείστον καινούργιες συνθέσεις που θα συμπεριληφθούν στο δέυτερο άλμπουμ τους που ηχογραφείται αυτές τις ημέρες. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα του ντουέτου αυτού (δεν συναντά κανείς εύκολα ντουέτο οκτάχορδης κιθάρας και μπάσου κλαρινέτου) που πρώτη φορά συμμετέχει σε τζαζ φεστιβάλ εντός Ελλάδας, έχει κερδίσει καλές κριτικές στην Ευρώπη με το άλμπουμ “Dual Nature” και πλέον πατάει ακόμη πιο γερά στα πόδια του. Την δευτερη βραδυά έκλεισε το ντουέτο δυο σπουδαίων μουσικών. Ο κιθαρίστας Θοδωρής Κότσυφας και ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος έπαιξαν την μουσική των Next Step σε μια εκδοχή που πρώτη φορά παρουσιάστηκε ενώπιον κοινού! Απολύτως σαγηνευτική και συγκινητική σε ορισμένες της στιγμές συναυλία με τη μουσική του σχηματος που συνδημιούργησαν οι δυο μουσικοί παρεα με τους Ντίνο Μάνο και Βασίλη Ποδαρά, να παίρνει τελείως αλλη διάσταση.

Η τρίτη και τελευταια ημέρα της διοργάνωσης, ήταν πραγματική γιορτή! Ενα μουσικό πάρτι αντάξιο του κλεισίματος ενός φεστιβάλ που αγαπάει τη μουσική που προτείνει στον κόσμο του. Αρχη με την εννιαμελή μπάντα του ντράμερ Μανώλη Κουτσουνάνου από την Κοζάνη που συνεπήρε το κοινό με την εξαιρετική μίξη της μουσικής παράδοσης των χάλκινων της Δυτικής Μακεδονίας με την τζαζ. Η Κοζάνη κατέβηκε στην Κρήτη, η μια άκρη της Ελλάδας ενώθηκε με την άλλη και οι μουσικές δονήσεις ήταν έντονες. Το φεστιβάλ έκλεισε με μια από τις πιο καυτές μπάντες της αθηναϊκής σκηνής. Οι Soul Peanuts παρέσυραν το κοινό με τον καταιγιστικό τους groove παρουσίάζοντας αποκλειστικά δικές τους συνθέσεις από το άλμπουμ που πρόκειται να ηχογραφήσουν σύντομα. Ερικ Παναγόπουλος, Ραφαήλ Μελετέας και Γιάννης Παπαδούλης έδωσαν ρέστα σε ένα απόλυτα γιορτινό live! Μια ειδική μνεία, πέρα από τη Χρυσάννα Καρέλη και τους ιθύνοτες του ΠΣΚΗ που στήριξαν μέχρι σημερα το εγχείρημα αυτό, αξίζει στην θαυμάσια ομάδα των τεχνικών του χώρου. Δημήτρης Χατζάκης, Γιάννης Αγγουρίδης και Κίμωνας Κίτρινος συνθέτουν ενα εξαιρετικό και πολύπειρο τιμ που πρόσφερε ιδανικές συνθήκες ήχου και φωτισμού στους μουσικούς και στο κοινό. Αλλά και στην ομάδα παραγωγής, που με επικεφαλή την Μαριάννα Πεχινάκη, έτρεξε και οργάνωσε άψογα το Φεστιβάλ.

Διοργανώσεις σαν το Jazz in Progress Festival είναι απαράιτητο να συνεχίσουν να υπάρχουν και να φέρνουν στο διψασμένο κοινό της επαρχίας τέτοιου επιπέδου συναυλίες. Ευχόμαστε να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά του!