Share this page:

YAKO TRIO “ODESSEA”:ΑΛΜΠΟΥΜ- ΒΗΜΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όταν πριν τέσσερα χρόνια το νεανικό jazz trio των Λέανδρου Πασιά (πιάνο), Βαγγέλη Βραχνού (κοντραμπάσο) και Γιώργου Κλουντζού-Χρυσίδη (τύμπανα) από τη Θεσσαλονίκη έκανε την εμφάνιση του δισκογραφικά με το άλμπουμ “Ode To Yiannis”, το οποίο αφιερώθηκε (όπως και το όνομα του γκρουπ) στον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, δεν ήταν λίγοι όσοι εντυπωσιάστηκαν από τον ευφυή τροπο με τον οποίο οι τρεις νέοι μουσικοί χειρίστηκαν το υλικό των διασκευών που έκανε ο σπουδαίος συνθέτης πάνω σε θέματα τηε ελληνικής μουσικής παράδοσης. Η τζαζ αισθητική που έδωσαν τα παιδιά πάνω σε αυτά τα κομμάτια ήταν μοναδική και η ενέργεια που έβγαινε από τις συναυλίες τους ήταν τέτοια που κατάφεραν να φέρουν αυτή την εξαίσια “μίξη” κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό.
Μετά από αυτό τον αντίκτυπο που άφησε το “Ode to Yiannis”, όλοι μας περιμέναμε το επόμενο βήμα. Κι αυτό ήρθε με τρόπο ιδιαίτερα δυναμικό, σχεδόν επιβλητικό! Οσοι τυχεροί ήμασταν παρόντες στην πρώτη παρουσίαση των νέων συνθέσεων του τριο στο Jazz in Progress Festival στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Ιανουάριο του 2020 (λίγες μόλις εβδομάδες πριν την πρώτη καραντίνα) διαπιστώσαμε από κοντά την πρόοδο και την δυναμική αυτού του σχήματος. Κι αν κάτι ένοιωθε κάποιος οτι “λείπει” στον ηχο του γκρουπ, αυτό το κάτι ήρθε και “κούμπωσε” με την παρουσία του Νεοζηλανδού σαξοφωνίστα (μα κάτοικου Ελλαδας εδώ και χρόνια) James Wylie. Εκείνη η συναυλία έχει από τότε μείνει στα αυτιά μας, όντας ο καλύτερος προάγγελος του άλμπουμ “OdesSea” που έρχεται δυο χρόνια αργότερα να βρει την επαφή του με το κοινό για να αποδείξει οτι το Yako Trio ειναι από τα καλύτερα jazz σχήματα αυτής της χώρας, ένα γκρουπ από εκείνα που όλοι μας περιμένουμε μόνο όμορφα πράγματα στο μέλλον.
  Απόρροια της εντατικής δουλειάς και της χημείας που έχουν οι τρεις αυτοί εξαιρετικά ταλαντούχοι νέοι μουσικοι, το δεύτερο τους άλμπουμ αποτελείται αποκλειστικά από δικές τους συνθέσεις και πάει τον ήχο τους ένα βήμα πιο πέρα. Πρόκειται για έναν καθαρόαιμο jazz δίσκο με τα στοιχεία από την παράδοση να έχουν μεν περιορισθεί αισθητά, αλλά να δηλώνουν παρών σε κάποια σημεία του (Π.Χ. “Afromacedonian Dance”). Η παρουσία του James Wylie αλλά και του ξακουστού Ελβετού σαξοφωνίστα (και ECM artist!) Nicolas Masson “ανοίγουν” τον ήχο του τριο, προσδίδοντας του μεγαλύτερη ελευθερία, Με τις έξι συνθέσεις τους ο Λέανδρος, ο Βαγγέλης και ο Γιώργος δημιουργούν ένα άκουσμα γεμάτο ενέργεια, δύναμη αλλά κι απαράμιλλη εσωτερικότητα (“Indian Dream”, “Lullaby”) σε ένα συνδυασμό που κάνει τον ακροατή  να ανοίξει φτερά με τα αυτιά του.Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε δυο περιόδους και η αναμονή για την έκδοση του “OdesSea” δικαίωσε τον τίτλο του. Παρόλα αυτά, ο κόπος άξιζε!! Και η ανυπομονησία να ακούσουμε ξανά αυτό το σχήμα live ειναι μεγάλη, όπως και η αγωνία για το επόμενο τους βήμα, που από όσο γνωρίζουμε δεν αργεί πολύ. Αναζητήστε το βινύλιο των Yako Trio κι απολάυστε εν όλω! Απλά, τα δικά μας αυτιά δύσκολα ξεκολλάνε από το “The Call”, το “Lullaby” και το “Afromacedonian Dance” χωρίς σε καμία περίπτωση να υστερούν τα υπόλοιπα. Ave παίδες!!