Share this page:

THEO KAPILIDIS TRITONIA-HOME AWAY FROM HOME: ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΧΩΡΑΕΙ ΤΗ ΖΥΡΙΧΗ, ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ο κιθαρίστας, συνθέτης και ακαδημαϊκός Θεόδωρος Καπηλίδης έχει πίσω του μια πορεία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών με πλούσια και πολύπλευρη δράση. Τόσο σαν τζαζ κιθαρίστας και band leader, όσο και σαν καθηγητής έχει διαπρέψει και συνεχίζει με ορμή εφήβου την πορεία του. Ζώντας πολλά χρόνια τώρα στην Ζυρίχη της Ελβετίας όπου είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες τζαζ μορφές στην χώρα, ο Θεόδωρος Καπηλίδης, δεν ξεχνά ποτέ τις ρίζες του και τους εν Ελλάδι παλιούς και νέους φίλους και συναδέλφους του. Η ανάγκη του μετά από μια σειρά επιτυχημένων δισκογραφικών παραγωγών σε Ευρώπη και Αμερική, να συμπράξει και πάλι με μουσικούς από την χώρα του ήταν μεγάλη και η ιδέα άρχισε να ωριμάζει μέσα του στα μέσα του 2019 κατόπιν συζήτησης με το μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου. Κάπως έτσι γεννιέται η ιστορία του κουαρτέτου «Tritonia» και το εξαιρετικού άλμπουμ «Home away from home» που κυκλοφορεί από την  JazzBreeze Records.

Το πρότζεκτ «Tritonia» εμφανίστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στο Jazz in Progress Festival στο Ηράκλειο Κρήτης τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν τον πρώτο μεγάλο εγκλεισμό. Έκτοτε και μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου στα μέσα Δεκέμβρη του 2022, το σχήμα πρόλαβε κι εμφανίστηκε μόλις δυο φορές ακόμη, στο Half Note τον Φεβρουάριο του 2020 και το φθινόπωρο του 2021. Αυτό δεν εμπόδισε τους τέσσερις μουσικούς (πέρα από τον Θόδωρο Καπηλίδη στις κιθάρες και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο, παίζουν οι χαρισματικοί και πολυσχιδείς Χάρης Λαμπράκης στο νέι και Θάνος Χατζηαναγνώστου στα τύμπανα) να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν ένα πολύχρωμο, πολυμορφικό  και συγκινητικά όμορφο άλμπουμ, που περιλαμβάνει δέκα συνθέσεις. Την πλειονότητα τους (έξι), υπογράφει ο Θεόδωρος Καπηλίδης με τα «Macedonian Lament», «Nostos» και «Desert Eagle» να ξεχωρίζουν, δυο κομμάτια είναι του Γιώτη Κιουρτσόγλου (το εξαιρετικό «Blue Epirus» και το «Roots memories» που δισκογραφείται ξανά μετά το πρώτο άλμπουμ των Human Touch), ενώ υπάρχει ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο Βούλγαρο πιανίστα Milcho Leviev(«Bulgarian Boogie») καθώς και στην μουσική παράδοση της Μακεδονίας («Πουσνίτσα», ενας πολύ χαρακτηριστικός  χορός από τη Φλώρινα). Η μίξη των παραδοσιακών ηχοχρωμάτων με την τζαζ κραυγάζει σχεδόν σε όλο το άλμπουμ και γινεται με έναν πολύ ιδιαίτερο κι όμορφο τρόπο που κάνει το «Home awayfrom home» να ηχεί ζεστό και καθάριο στα αυτιά μας, δίνοντας από την αρχή μέχρι το τέλος του, ενέργεια και συγκίνηση με τα συναισθήματα και τις εικόνες που προκαλεί. Από τη μια έντονες δυναμικές κι από την άλλη μελαγχολικές, λυρικές συνθέσεις δημιουργούν υπέροχες αντιθέσεις που καταλήγουν σε μια ενιαία μουσική ενότητα, σε ένα πολύχρωμο κι όμορφο αμάλγαμα, σε ένα μουσικό «σπίτι» που περικλείει στην αγκαλιά του ένα σύμπαν που ξεκινά από την Ηπειρο, περνά από τη Δυτική Μακεδονία και καταλήγει στην Ζυρίχη.

Το σημαντικό για το «Tritonia», είναι το ότι η μουσική του καταγράφηκε. Δεν είναι τόσο εύκολο, όταν έχεις να κάνεις με τέσσερις μουσικούς που συνενώνουν δυο γενιές και που η δυσκολία να βρεθούν λόγω των υποχρεώσεων τους είναι τόσο μεγάλη. Από εκεί και πέρα, ευχής έργον θα ήταν να μπορούμε να βλέπουμε το κουαρτέτο όσο το δυνατόν συχνότερα επί σκηνής. Μέχρι τότε, ας αρκεστούμε σε αυτό το μεστό άλμπουμ που μας χαρίζει.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί ζωντανά στην Αθήνα στις 29/1/2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Λίλιαν Βουδούρη)

https://www.jazzbreezeradio.com/projects-8