Share this page:

STAVROS LANTSIAS TRIO LIVE AT ST. PAUL’S ANGLICAN CHURCH: Η ΟΝΕΙΡΙΚΑ ΛΥΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΑΝΤΣΙΑ

Δέκα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του «Ημερολόγιου Ονείρων», του τρίτου προσωπικού άλμπουμ του Σταύρου Λάντσια. Δέκα χρόνια στα οποία ναι μεν, ο διακεκριμένος πιανίστας και συνθέτης είχε μείνει δισκογραφικά «ανενεργός», ήταν δε συναυλιακά πολύ δραστήριος. Πέρα από τις συχνές-πυκνές εμφανίσεις του με τους Human Touch, ο Λάντσιας όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε να συνεργάζεται με διάφορους μουσικούς σε μικρά σύνολα (τριο η κουαρτέτα) με διαφορετικά όργανα που έσμιγαν την παράδοση με την δυτική μουσική. Διάλεγε (κι εξακολουθεί να το κάνει) ορισμένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της τζαζ, παραδοσιακής και δημιουργικής μουσικής γενικότερα για να μοιραστεί μαζί τους τη μουσική του, αλλά και για να παρουσιάσει στο κοινό και δικές τους συνθέσεις. Ένα από τα αυτά τα μικρά ensemble ήταν και εκείνο με τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και τον πολυοργανίστα (λύτα, τσέλο, διαφορα κρουστά) Γιώργο Καλούδη με τους οποίους τους πρώτους μήνες του 2017 έπαιξαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Γερμανίας σε  μια σειρά συναυλιών, όπου παρουσίασαν  καινούργιες συνθέσεις του Σταύρου Λάντσια, διασκευές παλιότερων θεμάτων του καθώς κι ένα πρελούδιο του Σοπέν.

Από αυτή τη σειρά συναυλιών λοιπόν, προέκυψε και η θαυμάσια αυτή ζωντανή ηχογράφηση που έμελε τελικά να αποτελέσει το τέταρτο άλμπουμ του Σταύρου Λάντσια. Ήταν εκείνη η βραδιά της 4ηςΦεβρουαρίου του 2017, όταν οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν στον υποβλητικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου κοντά στο Σύνταγμα σε μια sold out συναυλία. Η έμπνευση του ηχολήπτη Αλέξη Γκίκα να πατήσει το rec εκείνο το βράδυ μας  χαρίζει σήμερα αυτό το cd, αυτή την ευκαιρία να θυμηθούμε –όλοι όσοι ήμασταν εκείνο το βράδυ εκεί, αυτή τη θαυμάσια μουσική και σε όσους δεν ήταν, την τύχη να έχουν στη δισκοθήκη τους ένα εμπνευσμένο, μαγικό τριο. Στα έντεκα κομμάτια του άλμπουμ βρίσκουμε στιγμές που χαρακτήρισαν την μέχρι τώρα πορεία του Σταύρου Λάντσια («Αναζήτηση», «Επιστροφή», «Το ποτάμι του χρόνου» κλπ), αλλά και συνθέσεις που δεν είχαν μέχρι σήμερα δισκογραφηθεί, παρότι όσοι παρακολουθούν τις συναυλίες του τις γνωρίζουν (τι να πει κανείς για το «Human Wonder»…), ακόμη και ολοκαίνουργια κομμάτια που γεννήθηκαν μέσα από αυτές τις εμφανίσεις (As far as your eyes can see»,  «Princess Waltz», «The scent-Το Άρωμα»ί και «Growing Apart – Dedicated to Manos Xadjidakis»).

Η διαφορά αυτής της δουλειάς με τις τρεις προηγούμενες του Λάντσια δεν έγκειται απλά και μόνο στο ότι προέρχεται από συναυλία και όχι από ηχογράφηση σε στούντιο. Τα τρια μόλις όργανα που ακούγονται στο δίσκο, αποκαλύπτουν ένα άλλο αισθητικό μέγεθος των συνθέσεων, τις απογυμνώνουν» και ταυτόχρονα τις αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο στα μάτια και τα αυτιά του ακροατή. Και βέβαια αυτός ο λυρισμός, η εσωτερικότητα και πολλές φορές η μελαγχολία που χαρακτηρίζει την μουσική του Σταύρου Λάντσια, είναι και πάλι εδώ, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σαν σινεμά, που κάνει τον ακροατή να αφήνεται να απολαμβάνει τη μουσική από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς διακοπή. Όσο για τους δυο συμπαίκτες του Λάντσια, πρόκειται απλά για μουσικούς πρώτης γραμμής. Ο Ανδρέας  Πολυζωγόπουλος και ο Γιώργος Καλούδης αγκάλιασαν  την μουσική και της έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση με την αισθητική και την ενέργειά τους, δικαιώνοντας το Σταύρο Λάντσια που επέλεξε να συνεργαστεί μαζί τους. Μια συνεργασία που κατά περιόδους συνεχίζεται ακόμη, ιδιαίτερα με τον Πολυζωγόπουλο, ο οποίος «κεντάει» παίζοντας κυρίως με το φλούγκελχορν, ενώ ο Καλούδης πότε με το τσέλο, πότε με τις στάμνες και την τάμπλα και πότε με τη λύρα, «υφαίνει» το τοπίο για τους δυο συμπαίκτες του. Ο δίσκος κυκλοφόρησε σχεδόν πέντε χρόνια από εκείνη τη βραδιά. Το άκουσμα ωρίμασε στα αυτιά του δημιουργού του, φιλτραρίστηκε και έμεινε τελικά το «απόσταγμα» μιας εξαιρετικής συναυλίας που άξια βρίσκεται στη δισκοθήκη κάθε μουσικόφιλου.

Ο δίσκος κυκλοφορεί σε φυσική μορφή (cd) από την από την Argomusic. Διανομή: General Music Greece.
Bandcamp: https://stavroslantsias.bandcamp.com/album/trio-live-at-st-paul-s-anglican-church-athens