Share this page:

“QUINTESSENCE”: Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΔΑΡΑΣ (BILLY POD) ΠΕΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ  

Υπάρχουν πολλοί μουσικοί και πολλά πρότζεκτ που θα πρέπει να νοιώθουν αδικημένοι/να από την έλευση της πανδημίας. Αν υπάρχει όμως ένας ελληνας μουσικός που θα έπρεπε να είχε απογοητευτεί εντελώς, αυτός ήταν ο Βασίλης Ποδαράς, Άρτοι εγκατεστημένος στο Λονδίνο και έχοντας ήδη έτοιμη ευρωπαϊκή περιοδεία με αφορμή το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ «Drums to heal society», έρχεται ο Covid και ματαιώνει τα πάντα, «παγώνοντας» όνειρα, κόπους, φιλοδοξίες, χαμόγελα. Όμως ο αγαπημένος μας Billy Podόχι απλά δεν το έβαλε κάτω, όχι απλά δεν παράτησε το όραμα του, αλλά έρχεται δυόμησι χρονια μετά να μας παρουσιάσει το δεύτερο προσωπικό του πόνημα και να πιάσει το νήμα από εκεί που αναγκάστηκε να το αφήσει, κοιτάζοντας μόνο μπροστά και μόνο ψηλά!

Η λέξη «Quintessence» στα ελληνικά σημαίνει πολύ απλά, πεμπτουσία. Η χρηση της σαν τίτλο σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά από τον Billy Pod, αναδεικνύει την μουσική δημιουργία ως την πεμπτουσία που κράτησε τον ίδιο σε επαγρύπνηση. Δουλεύοντας ασταμάτητα τόσο σαν μουσικός, όσο και σαν οντότητα, έφτιαξε σιγά το νέο του σχήμα, βρήκε πεδίο συνεργασίας και δημιουργίας και μεθοδικά, συστηματικά και με συνέπεια, βρίσκει τον δρόμο προς την καθιέρωση και την αναγνώριση, ζώντας πλέον σε μια από τις πιο δημιουργικές μουσικά περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα! Το «Quintessence», χωρίς πολλά λόγια και αναλύσεις, είναι ένα θαυμάσιο modern jazz άλμπουμ που μπορεί με άνεση να σταθεί οπουδήποτε! Ένα ακρόαμα υψηλής αισθητικής κι επιπέδου που αναδεικνύει την εξέλιξη του δημιουργού του και μεγαλώνει πολύ το «ταβανι» του.  Από το εναρκτήριο «Unprecedented» που δινει το στίγμα, μέχρι το ολίγον σκοτεινό και μινιμαλ  «No beginning» που κλεινει την αυλαία, ολοκληρο το cd ακούγεται σαν μια ενότητα που δημιουργεί την εικόνα ενός μουσικού κι ενός κουαρτέτου ( μαζι με τον Βασίλη παίζουν οι Tom Ollendorffστην κιθάρα,  Mirko Scarcia στο κοντραμπάσο και  Rupert Cox στα πλήκτρα) με πολύ δεμένο ήχο, στέρεη αισθητική στόχευση και ανοιχτωσιά επιρροών. Έχοντας από την οικογένεια του γαλουχηθεί ακούγοντας πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, ο Βασίλης Ποδαράς μπορεί να αγάπησε την τζαζ, έχει όμως μέσα του και την ροκ και την καλή ποπ μουσική, αλλά και την κλασσική σε συνδυασμό με όψεις και ακούσματα από την σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική. Και όλα αυτά τα εντάσσει αρμονικά στις νέες του συνθέσεις. Αρκεί να απολαύσει κανείς το «Valse Triste» του Jean Sibelius (το μοναδικό κομμάτι από τα επτά του άλμπουμ που δεν υπογράφει συνθετικά ο Billy Pod) για να κατανοήσει του λόγου το αληθές. Όπως επίσης και το ομότιτλο, και το «Kafkasque» και όλα γενικά τα κομμάτια του άλμπουμ, από τα οποία κανένα μα κανένα δεν «υστερεί»!

Όλοι εμείς που έχουμε παρακολουθήσει τον Βασίλη από την αρχή της πορείας του στην τζαζ σκηνή της Αθήνας στις αρχές της δεκαετίας του 2010, δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε για την ικανότητα αυτού του παιδιού να στηρίζει με συνέπεια και μεθοδικότητα το όραμα του. Δεν μπορούμε παρά να καμαρώνουμε την συνεχή του εξέλιξη σε έναν σπουδαίο μουσικό και πλέον και συνθέτη. Και δεν μπορούμε παρά να ταξιδέψουμε μαζί του στις νέες του υψηλες μουσικές πτήσεις που στο μέλλον θα φέρουν ακόμα υψηλότερες! Κι όπως έλεγε και ο αγαπητότατος jazzmate Χάρης Παπουτσάκης όλο χαρά… «Go Billy, Go!!»
*Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την Puzzlemusik σε CD στα συνεργαζόμενα δισκοπωλεία και σε streaming/download σε Spotify, Apple Music/ i-Tunes, Deezer, Amazon Music, Tidal, YouTube Music και πολλές ακόμη ψηφιακές πλατφόρμες.

Link για τις πλατφόρμες εδώ: https://bfan.link/quintessence-2
Το CD περιέχει και mp3 download coupon.