Share this page:

OPΕN JAZZ FESTIVAL: Η ΤΖΑΖ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΞΑΝΑ ΕΔΩ!

Όλοι όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για την ελληνική τζαζ σκηνή, ξέρουν πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην άνθηση της η Θεσσαλονίκη. Με μουσικούς πρωτοπόρους και ρηξικέλευθους και με μια ιστορία 45 ετών σχεδόν, η συμπρωτεύουσα ήταν πάντα μπροστά σε οτιδήποτε αφορούσε την αυτοσχεδιαστική σκηνή στη χώρα μας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η έλευση της πανδημίας αλλά και το λουκέτο που έβαλαν σημαντικοί συναυλιακοί χώροι, έφεραν μια μικρή «καθίζηση», αλλά ευτυχώς πάντα υπάρχουν τα ανήσυχα πνεύματα που δεν αφήνουν τα νερά να παραμείνουν λιμνάζοντα! Έτσι, το τριήμερο 8-10 Οκτώβρη, διοργανώνεται στην Αποθήκη Δ’ του Οργανισμού Λιμένος Θες/κης το Open Jazz Festival για να θυμίσει σε όλους μας ότι η τζαζ πλευρά της συμπρωτεύουσας είναι πάντα ζωντανή και παρούσα!

«Η διοργάνωση αυτή φιλοξενείται από τα Δημήτρια και είναι η συνέχεια του παλαιότερου και γνωστού μας “Jazz Festival” που διοργανώνονταν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Από πέρυσι μετονομάστηκε σε “Open Jazz Festival” για να μπορεί να φιλοξενεί περισσότερες μουσικές απόψεις που άπτονται της Jazz, παλαιότερες και μεταγενέστερες. Φιλοδοξούμε το φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός, να καταφέρει δηλαδή να επαναλαμβάνεται σταθερά μέσα στα χρόνια, προσελκύοντας πλήθος Ελλήνων και ξένων μουσικών και δημιουργώντας συνέργειες και με άλλες μορφές τέχνης, καθιστώντας έτσι την Jazz μουσική πυρήνα και αφορμή ευρύτερης καλλιτεχνικής δημιουργίας», δηλώνει ο Χρήστος Γερμένογλου εκ των καλλιτεχνικών επιμελητών του Φεστιβάλ και ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους ντράμερ και αυτοσχεδιαστές της συμπρωτεύουσας και όχι μόνο.

To Open Jazz Festival διοργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισµού Θεσσαλονίκης σε καλλιτεχνική επιµέλεια του Χρήστου Γερµένογλου, Κώστα Μακρυγιαννάκη και Αλέκου Παπαδόπουλου. Έρχεται ως συνέχεια του φεστιβάλ τζαζ που διοργάνωσε ο Δήµος Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών και µε την αλλαγή της ονοµασίας του από πέρυσι, διευρύνθηκε θεµατικά προκειµένου να επικοινωνήσει µουσικά ρεύµατα ποικίλης αισθητικής. Διαθέτει ένα ευφάνταστο line up εννέα συναυλιών και υψηλή στόφα καλλιτεχνών από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Νορβηγία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο και τη Γερµανία. Το συναρπαστικό του πρόγραµµα διαπνέεται τόσο από τις σύγχρονες τάσεις της jazz και της αυτοσχέδιας µουσικής γενικότερα, όσο και από τις παραδοσιακές σχολές της Ευρώπης και της Αµερικής. Στο πλαίσιό του θα πραγµατοποιηθεί κι ένα ανοιχτό σεµινάριο µε τον διεθνούς φήµης βιµπραφονίστα Χρήστο Ραφαηλίδη, δωρεάν για το κοινό. Το Open Jazz Festival φιλοξενείται και φέτος στο πρόγραµµα του φεστιβάλ Δηµητρίων. Θα πωλούνται ηµερήσια εισητήρια για όλες τις συναυλίες έξω από την Αποθήκη Δ΄, µε τιµές 5 (άνεργοι), 8 (φοιτητές/σπουδαστές) και 12 (κανονικό) ευρώ και η αγορά τους θα γίνεται µόνο µε χρεωστική, πιστωτική ή προπληρωµένη κάρτα στην είσοδο της Αποθήκης Δ’ από την Παρασκευή 6.30µµ και µε δυνατότητα προπώλησης για τις επόµενες µέρες του φεστιβάλ. Στο Open Jazz Festival υπάρχει πρωτόκολλο µικτής παρακολούθησης, τόσο στις συναυλίες όσο και στο σεµινάριο, οπότε είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εµβολιασµού ή rapid / PCR test 48 ωρών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τους παρακάτω συνδέσµους: www.kepothess.gr fb: Κέντρο Πολιτισµού Θεσσαλονίκης / Δηµοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ-ΕΚΔΗΛΏΣΕΩΝ (Ωρα έναρξης 20.00):

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗ:

 

Παρασκευή 8/10 ώρα 4.00µµ – 6.00µµ Αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Μουσικής Δήµου Θεσσαλονίκης, Κουντουριώτου 17 (απέναντι από την 1η πύλη του λιµανιού)

Christos Rafalides: “Μελωδία και bytes” Μια µικρή διάλεξη/συναυλία για το πώς θέτουµε την τεχνολογία στην υπηρεσία της µουσικής πράξης.

Το σεµινάριο παρέχεται δωρεάν στο φιλόµουσο κοινό! Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης στο νούµερο: +30 694 4874094