Share this page:

“Looking Back”: Ο ΓΙΏΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ

Στο άκουμα του ονόματος του και μόνο, υποκλίνεται ολόκληρη η ιστορία της τζαζ στην Ελλάδα. Και οχι μονο φυσικά, αφού ο Γιώργος Τρανταλίδης έχει σηματοδοτήσει με την παρουσία του εδώ και πέντε δεκαετίες (!) την εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής στην χώρα. Δεν γεννάται αμφιβολία φυσικά, για το οτι κάθε φορά που κυκλοφορεί προσωπική του δουλειά, αυτό είναι είδηση, πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν το κάνει συχνά, παρά μόνο όταν έχει κάτι να πει. Έτσι και τώρα, όπου με το νέο του άλμπουμ “Looking Back” έρχεται να κλείσει ο ίδιος έναν κύκλο με το δικό του μουσικό παρελθόν.

Με τον τίτλο να μιλάει από μόνος του και με την ξεθωριασμένη φωτογραφία που τον απεικονίζει σε ηλικία 4 ετών στο εξώφυλλο, ο Γιώργος Τρανταλίδης μας παρουσιάζει μια σειρά οκτώ πρωτότυπων συνθέσεων και μιας διασκευής με κύριο άξονα τους τη νοσταλγία προσώπων, βιωμάτων και καταστάσεων. Συνθέσεις που ειχαν μείνει χρόνια στο συρτάρι, αλλά και άλλες πιο σύγχρονες, εμπνευσμένες από τις εμπειρίες ζωής του σπουδαίου αυτού μουσικού αποτελούν το υλικό για το έκτο αμιγώς προσωπικό του άλμπουμ. Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά το “Global Vision” ο Τρανταλίδης μπαίνει ξανά στο στούντιο και αυτή τη φορά-πέρα από τους παλιούς κι αγαπημένους του φίλους (Tony Lakatos, Alex Foster, Γιώργος Κοντραφούρης, Παντελής Μπενετάτος, Γιάννης Σταυρόπουλος κ.α.), δίνει χώρο και συνεργάζεται με μια πλειάδα νέων ταλαντούχων αλλά και καταξιωμένων μουσικών της ελληνικής τζαζ κοινότητας (Βύρωνας Ντόλας, Κωνσταντίνος Στουραϊτης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κίμωνας Καρούτζος, Διονύσης Πολυγένης) και οχι μονο, αφού μουσικοί σαν τη Σοφία Λαμπροπολούλου, τον Κώστα Μερετάκη προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της παραδοσιακής μουσικής. Στον πολύχρωμο αυτό καμβά έρχονται να δώσουν την δική τους πινελιά και άλλοι σημαντικοί μουσικοί με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Gilad Atzmon, o Omer Ashano, o Kiki Enrique Boo, o Manuel Orza κ.α.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα άλμπουμ απόλυτα συμαισθηματικό, όπου με την πρώτη ακρόαση ξεχωρίζουν οι υπέροχες μπαλάντες “Waveless” & “Internal Reace”, αλλά και τα επίσης εξαιρετικά “Pantathinaia Bolero” και “3/4 Elvin”, ένα κομμάτι-φόρος τιμής στον αγαπημένο του ντράμερ Elvin Jones. Στη μοναδική διασκευή του “Looking Back”, ο Γιώργος Τρανταλίδης μας προσφέρει το “A Love Supreme” του John Coltrane, το ομότιτλο κομμάτι ενός δίσκου-ορόσημο που τον σημάδεψε σαν μουσικό και σαν άνθρωπο.

Πέρα από την αδιαμφισβήτητη ποιότητα και υψηλή αισθητική του “Looking Back” ειναι πολύ σημαντικό το γεγονός οτι ο Γιώργος Τρανταλίδης, έχοντας μπει ήδη στην όγδοη δεκαετία της ζωής του (είναι 71 ετών), αποδεικνύει οτι είναι παρών, παρακολουθεί τα τεκτενόμενα στην σκηνή και εξακολουθεί να εμπνέεται και να δημιουργεί. Με την ελπίδα να τον δούμε ξανά να παίζει ζωντανά στις αθηναϊκές μουσικές σκηνές, ακούμε με μεγάλη χαρά τη νέα του δουλεία και της ευχόμαστε να ταξιδέψει μακρυά!

https://giorgostrantalidis.bandcamp.com/album/looking-back