Share this page:

JEEPERS CREEPERS JAZZ BAND “HITTIN’ THE CAKE”: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ

Για όλους όσους περιπλανούνται στην τζαζ πλευρά της πόλης τα τελευταία χρόνια, οι φιγούρες της κιθαρίστριας Ελισάβετ Μητσού και του κοντραμπασίστα Χάρη Πανταζή είναι αδύνατο να μην είναι τουλάχιστο γνώριμες. Από τους πλέον ακούραστους «εργάτες» της τζαζ στην πρωτεύουσα, οι δυο τους παρέα με ένα μεγάλο δίκτυο μουσικών, γυρνούν σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνιά της πόλης παίζοντας με μεράκι και ατελείωτο πάθος την μουσική που αγαπούν. Καφενεία, αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, μικρά μπαράκια, πλατείες, ακόμη και μεζεδοπωλεία «στεγάζουν» όλα αυτά τα χρόνια τους  Jeepers Creepers, τη μπάντα που δημιούργησαν η Ελισάβετ με το Χάρη, η οποία εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές, από τριο μέχρι και οκτέτο!!

Στο πλαίσιο αυτό, η είδηση για την κυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ της μπάντας έπεσε σαν ολάνθιστη ανθοδέσμη στο τραπέζι! Το «Hittin’ the Cake» δεν είναι τίποτε άλλο από την δισκογραφική «σύσταση» ενός σχήματος  και κατ’ επέκταση μιας παρέας που έχει μάθει να παίζει live και να μεταδίδει τα μηνύματα και την αισθητική μιας εποχής που, κατά πολλούς έχει περάσει ανεπιστρεπτεί, όμως για τους Jeepers Creepers είναι ουσία και λόγος ύπαρξης! Ο λόγος για την μεγάλη τζαζ μουσική των δεκαετιών του 1930 και του 1940 πριν την εμφάνιση του bebop. Τότε που οι μεγάλες ορχήστρες και ο χορός στα lives έδιναν κι έπαιρναν και που στη δισκογραφία, οι συνθέσεις δεν ξεπερνούσαν τα τρια, τρεισήμισι λεπτά η κάθε μια. Τότε που η τζαζ έμοιαζε να είναι μια ατελείωτη γιορτή. Αυτή η εποχή αποτυπώνεται στο πρώτο άλμπουμ της μπάντας. Εννέα συνθέσεις συνολικής διάρκειας 35 περίπου λεπτών, εκ των οποίων οκτώ είναι διασκευές και μια (συγκεκριμένα το «cruisin’») ανήκει στον Χάρη Πανταζή περιλαμβάνονται σε αυτό το δίσκο, όπου συναντάμε κομμάτια των Coleman Hawkins, Cootie Williams, Tiny Grimes και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων αυτής της πρώιμης αυτης τζαζ περιόδου την οποία και αγαπάει τόσο πολύ αυτή η μπάντα. Η μουσική αποδίδεται με σεβασμό και αγάπη, πιστή στις ρίζες αλλά δοσμένη στη σύγχρονη εποχή με μια διάθεση νοσταλγική και χορευτική όπου το swing συναντά το bop και το χθες απαντιέται με το σήμερα. Το «Hittin’ the cake» είναι ένας δίσκος που δύσκολα θα βρει κανείς όμοιο του στην εγχώρια τζαζ σκηνή. Οι Jeepers Creepers καταπιάνονται με συνέπεια, σταθερότητα και πάθος με αυτήν την πρώιμη τζαζ αισθητική, πράγμα που σπανίζει στα τζαζ σχήματα που βλέπουμε τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Στο δίσκο μπορεί να ακούσει κανείς τα κομμάτια να αποδίδονται είτε από κουιντέτο, είτε από σεπτέτο. Κυριαρχούν τα πνευστά (Στέργιος Πολύζος σαξόφωνο και Αλέξης Στενάκης κλαρινέτο οι «σταθεροί», Δήμος Δανάς τρομπέτα και Στέλιος Μίχας Εγκλέζος τρομπόνι με συμμετοχή σε τρια κομμάτια) με τον Σεραφείμ Τουρίκα στα τύμπανα σταθερό συνοδοιπόρο της Ελισάβετ Μητσού (κιθάρα, φωνή) και του Χάρη Πανταζή (κοντραμπάσο). Αξίζει ο κόπος να αναζητήσετε τους Jeepers Creepers στις πολλές ζωντανές τους εμφανίσεις στα διάφορα στέκια τους στο κέντρο και τα περίχωρα, να προμηθευτείτε το δισκάκι τους και να στηρίξετε την προσπάθεια μιας παρέας νέων παιδιών που με τόσο πάθος και ανεπιτήδευτη αγάπη υπηρετούν αυτή τη μουσική. Που ξέρετε, μπορεί να σας έρθει και η διάθεση να χορέψετε! Δεν θα είναι η πρώτη φορα που θα συμβεί κάτι τέτοιο σε live των παιδιών!!

Το άλμπουμ των  Jeepers Creepers “Hittin’ the cake» κυκλοφορεί σε cd από την Ankh Productions του φίλτατου Θάνου Φουργιώτη.