Share this page:

“NOTHING TO LOSE”: Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Η Ειρήνη Κωνσταντινίδη ανήκει στην πλευρά εκείνη των δημιουργών της εγχώριας vocal jazz σκηνής που βγαίνουν μπροστά και κάνουν πράγματα σε ένα κομμάτι της κοινότητας το οποίο πάσχει δισκογραφικά. Και αυτό δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό φαινόμενο, αφού μπορεί να υπάρχουν πολλές αξιόλογες φωνές, αλλά δυστυχώς η δισκογραφική καταγραφή τους είναι η ελάχιστη δυνατή. Έχοντας ήδη δυο δίσκους στο ενεργητικό της στην χώρα μας ως συνδημιουργός των υπέροχων Wonderfall Quartet κι έναν στην Ολλανδία με τους Nomadic Treasures, η σημαντική αυτή jazz vocalist επέστρεψε πέρυσι το καλοκαίρι στην Αθήνα και μέσα σε λίγους μήνες μπόρεσε να κάνει πραγματικότητα το πρώτο της αμιγώς προσωπικό άλμπουμ.

Με τα κολακευτικά λόγια που ήδη έχουν πει δημόσια για το άλμπουμ οι τεράστιοι Sheila Jordan και David Liebman, πράγματι: Το «Nothing to lose» είναι αυτό που δηλώνει. Ένα άλμπουμ βασισμένο στη φωνή, με στέρεα θεμέλια και σαφή προσανατολισμό. Ένα άλμπουμ στο οποίο η Κωνσταντινίδη βγάζει μπροστά και το συνθετικό της κομμάτι (για πρώτη φορά, αφού ως στιχουργός μέχρι τώρα είχε δώσει δείγματα γραφής στους τρεις δίσκους στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω), όπως και το ενορχηστρωτικό. Υπογράφει εξ’ ολοκλήρου τα πέντε από τα δέκα κομμάτια του δίσκου σαν συνθέτις και όλα σχεδόν (πλήν του «Smile» που κλείνει το άλμπουμ και είναι η μοναδική διασκευή) σαν στιχουργός, έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση, την παραγωγή, καθώς και το στήσιμο όλου του πρότζεκτ γενικώς. Μαζί της, υπογράφει τέσσερα κομμάτια σαν συνθέτης στο άλμπουμ ο Αργεντίνος πολυμουσικός (παίζει πιάνο, κιθάρα, μπαντονεόν κ.α.) Roman Gomez δίνοντας σε αυτή τη μουσική «αυτοπροσωπογραφία» της Ειρήνης μια πολυδιάστατη εικόνα, ένα «κερασάκι στην τούρτα».

Πρόκειται για έναν δίσκο αυτοβιογραφικό (όπως η ίδια η δημιουργός του ομολογεί) που γράφτηκε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου (ειδικά η μουσική) το τελευταίο διάστημα της παραμονής της σε Ολλανδία και Βέλγιο και αντανακλά σκέψεις, συναισθήματα και εικόνες μιας γυναίκας που παντρεύει την αισιοδοξία με την μελαγχολία και την ποιητική διάθεση με τον ρεαλισμό.  Η Ειρήνη Κωνσταντινίδη ουσιαστικά επανασυστήνεται και κερδίζει επάξια τον χαρακτηρισμό που είχε και πριν μας φύγει το 2016 για τις Κάτω Χώρες: μιας σοβαρής και επικεντρωμένης στο στόχο της δημιουργού. Και πλέον η ίδια δηλώνει ότι «έχει βρει τον ήχο της» και αυτό που θέλει να κάνει.

Το «Nothing to lose», μια εντελώς ανεξάρτητη και ολοκληρωτικά καλαίσθητη παραγωγή, ηχογραφήθηκε λίγες ημέρες πριν το δεύτερο λοκντάουν του περασμένου Νοεμβρίου και πρόλαβε να κυκλοφορήσει στις αρχές Απρίλη του 2021, σαν ένα προμήνυμα της άνοιξης. Συνοδοιπόροι της Ειρήνης Κωνσταντινίδη σε αυτό το προσωπικό της δισκογραφικό άλμα, τρεις από τους κορυφαίους εκπροσώπους της θαυμάσιας νουβέλ βαγκ της εγχώριας τζαζ σκηνής: Ο πιανίστας Μάρκος Χαϊδεμένος, ο κοντραμπασίστας Κίμων Καρούτζος και ο ντράμερ Παναγιώτης Κωστόπουλος δεν «συμμετείχαν» απλά στο δίσκο. Είναι ισάξιο κομμάτι του. Έδωσαν την ψυχή, το ταλέντο και την αισθητική τους στις πρόβες και στην ηχογράφηση κι έκαναν το «Nothing to lose» δικό τους. Ακόμη και η μικρή συμμετοχή της Ολλανδέζας Hermine Deurloo στη φυσαρμόνικα, βάζει ένα ουσιαστικό λιθαράκι στο ηχόχρωμα του cd. Ας ελπίσουμε αυτή η δουλειά να είναι μόνο η αρχή για την Ειρήνη. Τα λόγια των μεγάλων Sheila Jordan & David Liebman που έχουν εγκωμιάσει δημόσια το άλμπουμ, είναι ήδη μια σημαντική παρακαταθήκη.

Ο δίσκος διατίθεται σε φυσική ή ψηφιακή μορφή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ειρήνης Κωνσταντινίδη: irinikonstantinidi.com
και μέσω της σελίδας της στο Bandcamp: https://irinikonstantinidi.bandcamp.com/album/nothing-to-lose