Share this page:

GEORGE KOUTSI-DENNIS POL “GUITAROLOGY” ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ, ΔΥΟ ΚΙΘΑΡΕΣ ΔΡΟΜΟΣ

George Koutsi & Dennis Pol, ήτοι Γιώργος Κουτσικούλης  και Διονύσης Πολυγένης, όπως του γνωρίζουμε όλοι μας. Δυο κιθαρίστες  σε έναν αμιγώς «κιθαριστικό», αλλά όχι «εξειδικευμένο» άλμπουμ που όποιος ξεκινά να το ακούει, σταματάει όταν αυτός τελειώσει. Αυτό είναι με δυο λόγια το «Guitarology», η πρώτη δισκογραφική προσπάθεια αυτού του ντουέτου, που ουσιαστικά γεννήθηκε μέσα στην πανδημία και αντανακλά το φως της δημιουργίας και της ανθρώπινης επαφής μέσα στο σκοτάδι και το φόβο.

Οι δυο μουσικοί γνωρίστηκαν σε ένα jam session στο Παγκράτι πριν δυο χρόνια. Ο Γιώργος Κουτσικούλης εντυπωσιάστηκε από τον ήχο και την τεχνική του Διονύση Πολυγένη και σύντομα έγιναν φίλοι. Από εκεί και πέρα, το ένα έφερε το άλλο. Οι δυο τους δεν έπαψαν να τζαμαρουν μαζί ακόμη και μέσα στους δύσκολους μήνες του εγκλεισμού, όταν οι μετακινήσεις απαγορεύονταν, κάνοντας τη διαδρομή Πατήσια-Μέγαρα να φαίνεται «ένα τσιγάρο δρόμος», για να φτάσουμε τελικά στην ηχογράφηση του άλμπουμ στις αρχές Μαϊου του 2021 και στην κυκλοφορία του το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Παρότι με την πρώτη ματιά, πολλοί μπορεί να μιλήσουν για ένα «δύσκολο» και «εξειδικευμένο»  άκουσμα μόνο και μόνο από το γεγονός ότι παίζουν μόνο δυο κιθάρες, το «Guitarology», μόνο τέτοιο δεν είναι! Πρόκειται για ένα απόλυτα ευήκοο άλμπουμ. Ο ίδιος ο Γιώργος Κουτσικούλης το χαρακτηρίζει «ποπ», με την έννοια ότι ο δίσκος μπορεί να ακουστεί από τον καθένα, χωρίς διαχωρισμούς και ταμπέλες. Κι έχει δίκιο! Οι οκτώ συνθέσεις του cd κυλάνε σαν νερό, προσφέροντας στον ακροατή 40 λεπτά απολαυστικής μουσικής, ιδανικής για έναν απογευματινό καφέ ή ελαφρύ ποτό, μουσική που ξεκουράζει το μυαλό και τον κάνει να αφεθεί. Οι δυο κιθαρίστες, πατώντας πάνω σε δικές τους αγαπημένες μουσικές φόρμες και καλλιτέχνες, υπογράφουν οι ίδιοι τις συνθέσεις του «Guitarology», χωρίς να καταφεύγουν στην –πολλές φορές- εύκολη λύση των διασκευών, πράγμα που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην προσπάθεια τους. Λούπες και ηλεκτρονικά στοιχεία απουσιάζουν παντελώς, αφήνοντας  ένα «ολοκάθαρο» ακουστικό ακρόαμα, χωρίς περιττούς αυτοσχεδιασμούς κι επίδειξη δεξιοτεχνίας.

Αξίζει εδώ να πούμε ότι ο Διονύσης Πολυγένης (έχουμε ξαναγράψει για εκείνον με αφορμή το άλμπουμ «DIG!» με τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο) ζει και παίζει μουσική στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Γιώργος Κουτσικούλης υπηρετεί ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και είναι ουσιαστικά ένας αυτοδίδακτος κιθαρίστας και τεχνικός, αφού ανέλαβε και υλοποίησε καθ’ όλα αξιοπρεπώς τη μίξη και το mastering  του δίσκου! Δυο κόσμοι διαφορετικοί μα και τόσο κοινοί, που συναντήθηκαν. Το «Guitarology» είναι απλά ένα γεμάτο άλμπουμ που «χαϊδεύει» τα αυτιά και είναι το ντεμπούτο τους σαν ντουέτο (για τον Κουτσικούλη είναι γενικώς η πρώτη του δισκογραφική σύσταση). Ελπίζουμε στην πορεία αυτή η συνεργασία να διευρυνθεί και να αφήσει κι άλλα όμορφα αποτυπώματα!