Share this page:

BILLY PRIM “IVORA”: ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ ΜΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟ ΜΑΕΣΤΡΟ!

Όταν ο Βασίλης Πριμικύρης γεννιόταν και μεγάλωνε στη Λάρισα (μια πόλη που τα τελευταία χρόνια βγάζει συνεχώς σημαντικούς μουσικούς στην τζαζ σκηνή κι οχι μόνο) σαφώς δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί οτι πριν συμπληρώσει τα 25 του χρόνια θα έχει δεθεί τόσο πολύ με μια ξένη χώρα όπως η Ουγγαρία, περνώντας εκεί ουσιαστικά το 1/4 της μεχρι τώρα ζωής του και φτιάχνοντας δυο εξαιρετικούς τζαζ δίσκους!

Κι όμως, η όμορφη περιπέτεια της ζωής του Βασίλη, τον έφερε αερχικά στο Σέγκεντ και κατόπιν στη Βουδαπέστη, όπου σπούδασε, ξεκίνησε να παίζει και εν συνεχεία να συνεργάζεται δισκογραφικά και δημιουργικά με σημαντικούς Μαγυάρους μουσικούς και δασκάλους. Δεν πρέππει να ξεχνάμε άλλωστε, οτι η Ουγγαρία έχει μεγάλο μερίδιο στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη της τζαζ στην Ανατολική Ευρώπη την δεκαετία του 60 και του 70 κι αποτελεί από μόνη της μια σχολή στην Ευτρωπαϊκή μουσική. Τρια χρόνια πριν το “Ivora” o Βασίλης Πριμικύρης (τον οποίο στο μεταξύ χάριν συντομίας και.. ευκολίας οι Ούγγροι τον “βάφτισαν” Billy Prim) μας είχε συστηθεί με το debut album  του με τίτλο “Thalassa”, εντυπωσιάζοντας μας με τον εξαιρετικό european jazz ήχο του, τον λυρισμό και την εσωτερικότητα των συνθέσεων του, που φανέρωναν μια αξιοσημείωτη “ωριμότητα” για ένα τόσο νέο παιδί. Πλέον, έχοντας με αφορμή την πανδημία ξεκινήσει να μπιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στην “γενέθλια γη” του τη Λάρισα και τη Βουδαπέστη και παίζοντας πλέον ρόλο στα μουσικά δρώμενα της θεσσαλικής πόλης, μποιράζεται από τα μέσα Δεκεμβρίου μαζί μας, το “Ivora”, το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ που κυκλοφορεί από την Irida Music.

Το “Ivora” μπορεί να θεωρηθεί σαν την συνέχεια του “Thalassa” όσον αφορά τις αφορμές που οδήγησαν στην δημιουργία του. Εσωτερική αναζήτηση, θαυμασμός και σεβασμός για τα στοιχεία της φύσης, νοσταλγία και φόρος τιμής στα πάτρια και την παρόδοση. Μουσικά όμως, οι συνθέσεις του Billy Prim ανοίγονται πλέον σε νεόυς δρόμους. Η παρουσία του σαξοφωνίστα – δυναμίτη Danie Mester, καθώς και οι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί της εκπληκτικής VeronicaHarcsa (μιας από τις σημαντικότερες βοκαλίστριες στην Ευρώπη) στα τρια κομμάτια που συμμετέχει, δίνουν στο άλμπουμ ένα χαρακτήρα περισσότερο αυτοσχεδιαστικό από το προηγούμενο, που σε μερικές στιγμές φτάναι και στα ορια του free impro, ενώ σίγουρα η παράδοση “κρυβεται” με πολύ ιδιάιτερο τρόπο στα κομμάτια “Interborders” και “ObokuriEcumi”, δίνοντας εναν global jazz τόνο στο άλμπουμ. Με την πρώτη ακρόαση βέβαια, μας κερδίζουν τα “Yefyri” και “Breath of alla things” που ανοίγουν και κλείνουν αντιστοιχα το cd, όπου στο ξέσπασμα τους πραγματικά η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. Δημιουργημένο μέσα στην περίοδο του εγκλεισμού και συνοδευόμενο από ένα μικρό αλλά εξαιρετικά καλαίσθητο βιβλίο κόμικ που συνδημιούργησε με τον Στέλιο Πλιάτσικα και τον Θάνο Κυρατζή, ο Βασίλης βλέπει στα μάτια του “Ivora” τον ουρανό. Και σε συνδυασμό με το άλμπουμ “Thalassa”, αποτελεί πλέον το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που θα ολοκληρωθεί με το μέρος που θα αφορά τη γη.Ενα πνευματικό ταξίδι ολοκλήρωσης ενός νέου παιδιού και μουσικού από τον οποίο τα πρώτα δέιγματα γραφής μας κάνουν να περιμένουμε πάρα πολλά όμορφα πράγματα.

Εν κατακλείδι, ο Billy Prim (ας συνηθίσουμε το καλλτεχνικό του όνομα) είναι ένα νεό παιδί γεμάτο ορμή και θέληση να κάνει πράγματα. Πέρα από τα δικά του μουσικά δημιουργήματα, έχει συνδημιουργήσει μαζί με μια εξίσου δραστήρια ομάδα νέων ανθρώπων το στέκι καλλιτεχνικής έκφρασης Connectiva στη Λάρισα, συνεργάζεται και συμμετέχει σε ομάδες και πρότζεκτς για άτομα με αναπηρίες και για το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη να επιδείξει σημαντική πορεία. Το μέλλον είναι όλο δικό του και εμείς δεν μπορούμε παρά να τον απολαμβάνουμε και να περιμένουμε τα επόμενα!

https://billyprim.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/channel/UCWyxVzK6pBfsIZvip04wVdA