Share this page:

B.Y.S. “IT’S ABOUT SPIRITUALITY-A TRIBUTE TO CHARLIE HADEN” ΟΤΑΝ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΡΕΙΑ

Πάνε πέντε χρόνια από την ημέρα που ο κοντραμπασίστας Χρυσόστομος Μπουκάλης συνεπαρμένος από τον δίσκο ντουέτο του Charlie Haden με τον πιανίστα John Taylor συνέλαβε την ιδέα ενός πρότζεκτ που θα προσεγγίζει την μουσική και την αισθητική του σπουδαίου Αμερικανού κοντραμπασίστα και ουμανιστή, αυτής της πολύ μεγάλης μορφής της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής. Το φθινόπωρο του 2017 ήρθε και το πρώτο live στο Zita Pi 87 στα Εξάρχεια, οπότε και μαζί με τον πιανίστα Κώστα Γιαξόγλου και το ντράμερ Νίκο Σιδηροκαστρίτη ξεκίνησαν να δουλεύουν το υλικό γι’ αυτό το αριστουργηματικό άλμπουμ που από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε όλοι μας.
Ο τίτλος του δίσκου μιλάει από μόνος του. “It’s about spirituality” φράση παρμένη από μια ομιλία του Charlie Haden σε σπουδαστές ενός Αμερικάνικου Πανεπιστημίου, απόσπασμα της οποίας ακούγαμε ηχογραφημένο όλοι εμείς που όλα αυτά τα χρόνια δεν χάναμε την ευκαιρία να είμαστε παρόντες στα λίγα, επιλεκτικά live του B.Y.S Trio, του σχήματος που δημιουργήθηκε επ΄αφορμή αυτού του αφιερώματος. Μια κατάδυση σε εναν  μαγικό κόσμο, μια μουσική θεραπευτική, συγκινητική, σαγηνευτική, ένα σπουδαίο κομψοτέχνημα που αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή το μουσικόφιλο κοινό με την αισθητική ενός από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και ταυτόχρονα πνευματικούς ανθρώπους της παγκόσμιας τζαζ κοινότητας τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι τρεις μουσικοί άντλησαν το υλικό τους από κομμάτια που σημάδεψαν την πορεία του Haden είτε πρόκειται για δικές του συνθέσεις (“First Song”, “Silence”, “Song for the whales”, “For Turiya” κ.α.), είτε από συνθέσεις άλλων που συμπεριελάμβανε σχεδόν πάντα στο ρεπερτόριο των ζωντανών του εμφανίσεων (“My love and I”, “Touch her soft lips and part”) και το συμπλήρωσαν με τους δυο δικούς τους αυτοσχεδιασμούς που ανοίγουν και κλείνουν το άλμπουμ. Ειδικά το υπέροχο “Grevena Apallahians” αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο πόσο “μέσα” στο πνεύμα της μουσικής του Charlie Haden βρίσκονται οι B.Y.S. και πόσο σοβαρά και υπεύθυνα αντιμετώπισαν οι ίδιοι αυτό που έκαναν -και συνεχίζουν να κάνουν- αυτή την πενταετία που δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Μπουκάλης, Γιαξόγλου και Σιδηροκαστρίτης σαν άλλοι πνευματικοί αχθοφόροι, δημιούργησαν ενα 70λεπτο αριστούργημα που οχι απλά “συστήνει” τον Charlie Haden σε όσους πιθανόν δεν τον γνώριζαν, αλλά δίνει και σε αυτούς που τον γνωρίζουν, την χαρά και την δυνατότητα να τον ψάξουν ακόμη περισότερο. Το άλμπουμ αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία των τελευταίων χρόνων (επιεικώς) στην εγχώρια δημιουργική μουσική σκηνή και έχει ήδη πάρει τα εύσημα και των επιγόνων της οικογένειας του Αμερικανού κοντραμπασίστα, οι οποίοι άκουσαν το υλικό από την συναυλία τους στο The Zoo τον Ιανουάριο του 2020 και η ίδια η Ruth Haden συνεχάρη τους τρεις μουσικούς.

Επειδή έχουμε ζήσει από κοντά τόσο την ηχογράφηση του “It’s about spirituality” στο στούντιο “Πολυφωνική” του Πέτρου Πετρόπουλου, αλλά και το σύνολο σχεδόν των συναυλιών του τριο όλα αυτά τα χρόνια, σταματάμε εδώ γιατί μπορούμε να γράφουμε επί ώρες για αυτό το δίσκο-κόσμημα. Τελειώνοντας, απλά σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να αφεθείτε σε αυτό το άκουσμα. Είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη πως η μουσική (και η τέχνη γενικότερα) είναι η μόνη γιατρειά στους ζοφερούς καιρούς που περνάμε και στην όλη αρρώστεια που οι φρενοβλαβείς που κυβερνούν αυτόν τον πλανήτη, μας έχουν σπείρει.

Bandcamp: https://bysmusic.bandcamp.com/album/its-about-spirituality-a-tribute-to-charlie-haden