Share this page:

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΝΑΝΟΣ “ΘΥΜΗΣΕΣ”: ΤΟ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΟ FUSION ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!

Μεγάλη η ιστορία που έχει στην τζαζομάνα πόλη της Κοζάνης ο ντράμερ Μανώλης Κουτσουνάνος. Από το μικρό υπόγειο στούντιο του ξεκίνησαν στα τέλη των 70’s και στις αρχές των 80’s να ξεπηδούν τόσοι και τόσοι μουσικοί, ορισμένοι εκ των οποίων έκαναν τεράστια καρίερα στην πορεία της ζωής τους (Γιώτης Κιουρτσόγλου, Χρήστος Ραφαηλίδης κ.α.) στο καινούργιο του home studio που έχει τώρα στο σπίτι του στην συνοικία Παϊάμπορο μαζεύονται τα τελευταία χρόνια όλοι οι μουσικοί της περιοχής κι οχι μόνο. Εκεί στήθηκε το άλμπουμ “Ταξίδι από την Παράδοση στην Τζαζ” που εντυπωσίασε πριν λίγα χρόνια με αυτό το πάντρεμα της μουσικής παράδοσης των χάλκινων της Δυτικής Μακεδονίας με την τζαζ της Νέας Υόρκης, εκεί ηχογραφήθηκε και το ολοκαίνουργιο άλμπουμ “Θύμησες”, με το οποίο ο Κουτσουνάνος συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε στο “Ταξίδι” και το κάνει με ένα μαγικό τρόπο!!

Αν στο “Ταξίδι” τον πρώτο ρόλο έχει η παράδοση των χάλκινων και η βάση της μουσικής ειναι συγκεκριμένα παραδοσιακά μοτίβα της περιοχής, στις “Θύμησες”, κυριαρχεί η μίξη πολλών κι ετερόκλητων στοιχείων σε όλες σχεδόν τις συνθέσεις του άλμπουμ. Ο Κουτσουνάνος επιδέξια ακροβατεί μεταξύ του συνόλου των χάλκινων πνευστών κι ενός κουαρτέτου εγχόρδων, μεταξύ τζαζ σαξοφώνου και κλαρίνου, μεταξύ πουσνίτσας και jazz fusion, μεταξύ Κοζάνης και Νέας Υόρκης. Με εναν συναρπαστικό, επιδέξιο, άκρως διασκεδαστικό αλλά και πολλές φορές ψυχεδελικό τρόπο, ο Κουτσουνάνος παραδίδει στον ακροατή του ένα πανέμορφο άλμπουμ που κρατάει το ενδιαφέρον του αμείωτο από την πρώτη εως την τελευταία νότα.

Κυρίαρχο συναίσθημα στο άλμπουμ είναι φυσικά η νοσταλγία. Ο Κουτσουνάνος γράφει μουσική που την σχετίζει με τις θύμησες τις ζωής του από πρόσωπα και καταστάσεις που βίωσε στην Κοζάνη από παιδί. Αυτό αποπνέεται από το θαυμάσιο artwork του cd, μια πανέμορφη και προσεγμένη δουλειά για την οποία συνεργάστηκαν φωτογράφοι και εικαστικοί όπως ο Γεώργιος Τζώρτζογλου, ο Γρηγόρης Τριβιάης, η Σούλα Παλέντζα και ο Χρυσόστομος Χρυσοστομίδης. Στο μουσικό αυτό καθεαυτό κομμάτι, ο ακροατής βουτάει στα βαθειά αμέσως με το ξεκίνημα. Οι εναλλαγές στυλ και ρυθμών ειναι πολύ έντονες από το πρώτο κιόλας κομμάτι (“Νοσταλγία”) μέχρι και το τελευταίο. Όλα τα κομμάτια αποπνέουν μια αίσθηση ελευθερίας και χαράς, ακόμη και στα πιο “σκοτεινά” , όπως το “Νανούρισμα”, ενώ κομμάτια όπως η “Ανοιξη” και το “Highway” είναι πραγματικά κοσμήματα. Η έκπληξη όμως καραδοκεί μέχρι και την τελευταία σύνθεση, το “Paintings”, ενα κομμάτι που συνέθεσε κι ενορχήστρωσε ειδικά για αυτό δίσκο, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Κυριάκος Σφέτσας. Ένας πολύχρωμος μουσικός καμβάς που εντυπωσιάζει, μια πολύ ξεχωριστή στιγμή εν όλω.

Πρόκειται εν ολίγοις για ένα cd που ακούγεται και ξανακούγεται, που συνεχώς ανακαλύπτεται κομμάτι-κομμάτι, μια δουλειά καμωμένη με τρομερό μεράκι και αγάπη για την ίδια τη μουσική, μια ολότελα προσωπική κι ανεξάρτητη παραγωγή του ίδιου του Κουτσουνάνου, σε συνεργασία με τον ηχολήπτη Σάκη Στεφανίδη. Στις “Θύμησες” “παρελαύνει” μια πλειάδα σπουδαίων Κοζανιτών μουσικών (Γιώτης Κιουρτσόγλου, Χρήστος Ραφαηλίδης, Γιώργος Τζόυκας, Κώστας Σαπαλίδης, Κώστας Δημητρίου, Νίκος Βαλταδώρος Βασίλης Κουτσονάνος, οι παραδοσιακοί πνευστοί Φώτης Τσιοτίκας, Νίκος Καρδογιάννης, Χρήστος Γκατζιούρας κλπ), αλλά και ορισμένοι από τους σημαντικότερους νέους μουσικούς της τζαζ (Θοδωρής Κότσυφας, Ντίνος Μάνος, Στέλιος Χατζηκαλέας κ.α.), αλλά και εμπειρότατοι μουσικοί όπως η Βάσω Δημητρίου και ο Γιάννης Οικονομίδης, Λάκης Τζήμκας.

Κι επειδή αν συνεχίσουμε θα γράψουμε πολλά, αφήνουμε για το τέλος απλά την αγάπη μας και την χαρά μας γι’ αυτη τη δουλειά, καλώντας σας να την ανακαλύψετε. Κι αν δεν έχετε υπόψιν σας και το πρώτο άλμπουμ του Μανώλη “Ταξίδι από την Παράδοση στην Τζαζ”, ειναι το ιδανικό να το κάνετε σε συνδυασμό. Αξίζει!

*Το άλμπουμ του Μανώλη Κουτσουνάνου «Θύμησες» κυκλοφορεί σε φυσική μορφή (cd) και μπορείτε να το βρείτε στα δισκοπωλεία «Music Corner”, “Underlflow” & “Bebop” στην Αθήνα, καθώς και μέσω προσωπικού μυνήματος στην σελίδα του Μανώλη στο fb (https://www.facebook.com/NGM03.03)